Zonnepanelen in het Sparrenburgbos

Op 10 september aanstaande zal er gestemd worden over een raadsvoorstel in de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch over de ontwikkeling van het zonnepanelenveld op de Oude Baan Oost, in het gebied van het Sparrenburgbos. De Stem van het Bos ontvangt vragen van mensen die zich zorgen maken over de zonnepanelen op deze plek in het Sparrenburgbos. Met dit nieuwsbericht gaan we op deze vragen en zorgen in. 

Vergunningaanvraag ingediend

Er een vergunningaanvraag ingediend door Merwestreek BV en IX Zon. Op verzoek van Merwestreek BV en projectontwikkelaar Waardevast is de aanvraag versneld op de agenda gekomen van de gemeenteraad, zodat zij in september nog een SDE++ exploitatiesubsidie kunnen aanvragen bij het Rijk.

De gemeente heeft dit  verzoek gehonoreerd en op 27 augustus is de vergunningsaanvraag in de Commissievergadering Omgeving besproken. Naar aanleiding van de commissievergadering zijn geen moties of amendementen ingediend. Daarmee wordt de aanvraag een hamerstuk in de raad van 10 september. Deze commissievergadering Omgeving (van14:19 - 45:10) over het Zonnepanelenveld Oude Baan Oost, kan je via deze link terugkijken.

https://www.youtube.com/watch?v=wEu_7GxiRVk

 

Wat kan je doen?

Omdat het een hamerstuk is en de procedures (op papier) goed gevolgd zijn, kan je op dit moment niet heel veel doen. Toch raden we aan om je vragen te stellen en je zorgen te uiten:

  • Stuur een mail vóór 8 september naar gemeenteraad@s-hertogenbosch.nl of brief (Postbus 12345, 5200 GZ ’s-Hertogenbosch). Jouw e-mail of brief komt dan op de lijst van ingekomen stukken van de raad en wordt daarmee openbaar. De tekst uit deze mail kan je gebruiken: kopieer en vul aan!
  • Meld je aan als inspreker bij de raadsvergadering van 16 september. Daar kan je als inwoner je verhaal doen: https://www.s-hertogenbosch.nl/raadsavond/Helaas kan dit pas ná de stemming op 10 september wat wij heel opmerkelijk vinden. Toch kan inspreken zin hebben. Het is namelijk nog helemaal niet zeker dat het zonnepanelenveld er kan komen.
  • Start een petitie! Dan sta je nog sterker dan in je eentje. Wij willen daar best bij helpen maar kunnen vanuit de Stem van het Bos hier niet het voortouw in nemen. Onze focus ligt op het uit de markt krijgen van het gebied.
  • Op het moment dat de vergunning formeel is goedgekeurd kan je als inwoners bezwaar maken.

 

De belangen van de natuur staan voorop

Zonnepanelen in het bos zijn onwenselijk. Ook al gaat het hier om een oude vuilstort, het open veld is onderdeel van het Sparrenburgbos. Als wij het gebied samen met Brabants Landschap in handen zouden krijgen, dan zouden we de agrarische bestemming van dit veld afhalen en het teruggeven aan de natuur.

 
Onze zorgen

  • De Stem van het Bos is groot voorstander van stoppen met fossiele grondstoffen en de overstap naar duurzame energie. Een zonnepanelenveld in dit gebied draagt echter niet bij aan het vergroten van de ecologische waarde en de biodiversiteit van het bos. Het bosgebied is al kwetsbaar en heeft zorg en onderhoud nodig om natuurherstel de ruimte te geven. Niet alles wat goed is voor het klimaat is goed voor de natuur.
  • De bodem- en grondwatervervuiling onder en rondom de oude vuilstort is zorgelijk. Omwonenden is afgeraden om het grondwater te gebruiken omdat het ernstig vervuild is. Is het bouwen van zonnepanelen op deze plek wel veilig? Wordt inpakken van de oude vuilstort of bodemsanering dan niet vele malen lastiger? Is de gemeente zich ervan bewust dat de verantwoordelijkheid voor sanering bij de gemeente ligt en dat de kosten vele malen hoger zullen zijn als sanering nodig blijkt?

 

Inwoners hebben nauwelijks inspraak

  • Omwonenden van het Sparrenburgbos zijn niet betrokken geweest bij de keuze van locaties voor zonnevelden en het opstellen van de visie Energielandschap. We weten dat het de taak is van de gemeente om meerdere belangen af te wegen bij dit soort besluiten. We hoeven het niet persé over alles eens te zijn. Maar het is wel belangrijk dat alle perspectieven en stemmen gehoord en meegenomen worden. De voorstanders hebben een stem in het proces gehad, de tegenstanders niet.
  • Dit is een onwenselijke situatie die bijdraagt aan een groeiende boosheid en dalend vertrouwen in de gemeente. Zeker bij die mensen die grote waarde hechten aan behoud van het open veld en de natuur op de voormalige vuilstort voelen zich niet gehoord en overrompeld door dit besluit. Wij houden een pleidooi om samen met inwoners de afwegingen te maken en te zoeken naar oplossingen waar én de natuur de ruimte krijgt én we met zijn allen de weg in slaan naar duurzame energie.
  • Het plan van de projectontwikkelaar voldoet zogezegd aan de eisen die opgesteld zijn in de visie Energielandschap. In de raadstukken lezen we alleen iets over eisen m.b.t. recreatieve gebruik. Dat is echter maar één aspect van het gebied. Welke eisen worden er gesteld aan geluidsoverlast en hoeveel belang wordt er gehecht aan biodiversiteit, gezondheid en de sociale en relationele waarden voor inwoners met het bos en dit veld? Wat zijn de rechten van het bosgebied zelf?
  • De projectontwikkelaar heeft volgens de gemeente (op papier) voldaan aan de eisen m.b.t. inwonersparticipatie. Tijdens de informatieavonden in juni 2022 is er nauwelijks aandacht aan besteed, laat staan dat inwoners inspraak hadden tijdens die avonden.  Een groot deel van de aanwezigen heeft dit ervaren als ‘een vinkje’ in het participatie proces. Hoe toetst de gemeente de kwaliteit van de participatie?   

 

Onze conclusie

  • Het is een winst gedreven en commercieel initiatief. Het zonnepanelenveld heeft geen voordelen voor natuurherstel of voor de lokale gemeenschap/de wijkbewoners. Het wordt door de projectontwikkelaar opgezet met minimale inbreng uit de wijk. De opbrengst gaat naar een commerciële partij en vloeit niet terug naar de wijk of het bos.
  • Als de panelen geplaatst worden, is het open veld niet meer toegankelijk voor wandelaars.
  • De natuur in het Sparrenburgbos is al kwetsbaar. Een zonnepanelenveld draagt niet bij aan natuurherstel en onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor de vele (roof)vogels, insecten en zoogdieren die op deze plek leven. Hoeveel mooier zou het zijn als we de vuilstort goed inpakken en er een groot open (bloemen)veld komt voor alles wat daar al leeft!
  • We weten niet wat voor soort zonnepanelen Merwestreek/IX Zon wil gaan installeren, maar veel zonnepanelen zijn zodanig gemaakt dat ze niet of nauwelijks gerecycled kunnen worden. Als er dergelijke panelen worden geplaatst, wordt er een toekomstige vuilnisbelt gecreëerd op de bestaande. Na ongeveer 25 jaar (zo lang mogen de zonnepanelen blijven staan) is er een nieuwe laag afval toegevoegd aan de berg die er al ligt. Willen we dat voor de toekomstige generaties?
  • De gemeente stelt dat je beter wel nu panelen kunt neerleggen (wat voor soort dan ook) omdat de gemeente anders haar klimaatdoelen van 2045 niet haalt. Recyclebare panelen zouden zo duur zijn dat daardoor het project economisch niet haalbaar zou zijn. Maar het project is in feite al niet economisch haalbaar omdat zonder de SDE++ subsidie en investeringen van inwoners niet door kan gaan.
  • Daarbij komt dat de gemeente kan geen type zonnepanelen voorschrijven. Een eis m.b.t. recyclebare panelen, moet in de toekomst wel gesteld kunnen worden.
  • Versneld behandelen van de vergunningaanvraag is onnodig. De SDE++ exploitatiesubsidie-aanvraag bij het rijk zal niet gehonoreerd worden omdat het zonnepanelenveld de komende vijf jaar nog niet kan worden aangesloten op het net. 
  • Het enige belang van het  versneld verlenen van de vergunning is een commercieel belang: het betreffende perceel dat nu bijna niets waard is zal mét vergunning voor meer geld verkocht kunnen worden.

 

Oplossingsrichtingen

  • Installeer zonnepanelen op daken van huizen en gebouwen en niet in de natuur.
  • Het zonnepanelenveld levert stroom voor 1.300 huishoudens. Leg zonnepanelen op 1.300 huizen in plaats van in de natuur.
  • Het streven naar (veel) minder verbruik van energie is een veel betere optie (zoals investeren in isoleren van huizen met duurzame materialen).
  • Zijn alternatieven voldoende onderzocht? Energieopwekking in de wijk zelf zonder het net te belasten? Een hogere geluidswal langs de A59 met zonnepanelen, zonnepanelen boven de parkeerplaats naast de A59, een overkapping met zonnepanelen op de parkeerplaats bij de Molenhoekpassage en de parkeerplaats bij sporthal de Hazelaar, zonnepanelen op de nieuw te bouwen basisschool in de wijk Sparrenburg.

 

Oproep aan de gemeenteraad
Stel het raadsbesluit over het zonnepanelenveld uit. Dan is er tijd om samen tot een beter en alternatief (gedragen) plan en oplossingsrichting te komen. Gebruikmakend van de wijsheid van velen en de inbreng van inwoners! Hopelijk staan de gemeenteraad en het gemeentelijke bestuur hiervoor open. Wij doen en denken graag mee!